Ga naar:

Meer informatie:

Alles over steunzolen.

De tijd dat er alleen maar roestvrijstalen- of plastic(plexidur) steunzolen bestonden ligt (gelukkig) al ver achter ons. Regelmatig verschijnen er nieuwe materialen op de markt, die voetspecialisten mogelijkheden verschaffen die vroeger ondenkbaar waren.
Naast de 'gewone' orthopedische steunzool, zijn er tegenwoordig ook inlegzolen die op een heel subtiele manier de voetdruk veranderen, waardoor standveranderingen in de voet kunnen ontstaan. Dat het in veel situaties beslist niet nodig is om hoge- en harde zolen te gaan maken, is wel duidelijk.

Op diverse manieren kunnen de voetstand en voetdruk geanalyseerd worden. Op de foto een podobaroscoop, een kastje waar onder de dikke glasplaat een spiegel is aangebracht. Hierin is de voetdruk te zien.
De podobaroscoop is belangrijk omdat tijdens het staan, gezien kan worden of de linker c.q. rechtervoet meer druk krijgt. Dat zou in dat geval een aanwijzing kunnen zijn voor een bekkenscheefstand, waardoor ook vaak een torsie in de wervelkolom ontstaat.

Blauwdrukken.

Blauwdrukken worden statisch en dynamisch gemaakt. Langs die weg kan het effect van de maximale belasting (tijdens lopen) bekeken worden.

Vaak dienen de blauwdrukken ( soms samen met een gipsmodel) als uitgangspunt bij de vervaardiging van steunzolen. Er worden dan 'mallen' uit de brauwdruk geknipt, waarnaar de nieuwe steunzolen gemaakt kunnen worden.
Ook voor de controle op langere termijn zijn blauwdrukken een practisch middel om e.v. veranderingen tijdig waar te nemen.

Schoenen en steunzolen, ze hebben elkaar nodig.

Ook aan de schoenen worden natuurlijk eisen gesteld. De steunzool kan het in de meeste gevallen niet alleen. De hoogte van de hak, de stevigheid van het contrefort, de soepelheid van de zool, het speelt allemaal een eigen rol mee.
Een gespecialiseerde schoenleverancier speelt daarom een belangrijke rol in een behandelingsproces.
Op deze website zijn door het hele land gespecialiseerde schoenwinkeliers te vinden (zie Leveranciers van steunzolen.), die in hun collectie een ruim aanbod hebben van (ook modieuze) schoenen waar steunzolen in gedragen kunnen worden.

Welke behandelaars meten steunzolen aan.

Voet- en/of houdingspecialisten die steunzolen aan kunnen meten vindt u op deze website in de ‘praktijkzoeker’ bij:

Leveranciers van steunzolen.
• Podotherapeut
• Registerpodoloog
• Register-sportpodoloog
• Podoposturaal therapeut
• Podoloog
• Sportpodoloog
• Orthopedisch (schoen) technicus