Hoe kan een beenlengteverschil ontstaan.

  • Aangeboren
  • Groeistoornis
  • Botbreuk (b.v. als gevolg van een ongeval)
  • Ongelijke vorm van de benen

Aangeboren.

Als (kort) na de geboorte een beenlengteverschil aanwezig lijkt te zijn, kunnen daar een aantal oorzaken voor zijn.

1: De botten verschillen echt van lengte .
2: De heupkop staat niet in de kom, waardoor er een 'schijn-beenlengteverschil' bestaat.
3: De benen zijn ongelijk van vorm.

Als botten echt van lengteverschillen, is een bezoek aan de kinder-orthopaedische arts noodzakelijk. Deze kan bepalen wat de mogelijkheden zijn, en welke stappen genomen dienen te worden.

Kinderen met DDH (heupdysplasie) hebben een onvolgroeid heupgewricht, waardoor de kop van het dijbeen (femur kop) zich niet diepgenoeg in het kommetje van de heup (acetabulum) bevindt. Het heupgewricht is hierdoor niet stabiel.
Medische controle en behandeling is noodzakelijk, anders dreigt in een later stadium vervroegde arthrose van de heup.

Onderstaande afbeelding toont een situatie waarin sprake is van DDH.


Ongelijke vorm van benen.

Als er b.v. sprake is van een o-been, kan dat ook een lengteverschil tussen twee benen maken, want door de vorm kan het o-been in de lengterichting korter zijn dan het andere been.
De vorm van de benen kan niet veranderd worden, maar het effect dat dit op bekken- en rugstand heeft kan door therapiezolen wel positief beïnvloed worden.

Groeistoornis.

De groei van onze benen wordt in grote mate geregeld door de epifysaire schijven (groeischijven).Ook de hypofyse speelt in het groeiproces van de benen een belangrijke rol door het afgeven van het groeihormoon 'GH'of 'STH'.

De epifysaire schijven zijn een soort schijfjes in de uiteinden van het bot. Uit deze schijfjes groeit kraakbeenweefsel naar het middenstuk van het been,waar het geleidelijk aan omgezet wordt in bot.

Op de onderstaande foto is in de kop van het dijbeen de epifysaire schijf zichtbaar(zie pijl/blauwe lijn).Samenvatting.

Beenlengteverschil hebben we bijna allemaal. Onderzoek heeft uitgewezen dat onze boven- en onderbenen, links en rechts, niet allemaal op hetzelfde moment dezelfde groei doormaken.

Op een gegeven moment zijn we uitgegroeid, en het zou wel heel toevallig zijn als onze benen op dat moment even lang zijn. Dat is bijna nooit het geval, en daarom heeft (bijna) iedereen wel een klein of wat groter beenlengteverschil.

Soms is het beenlengteverschil aangeboren en blijft het 'verhoudingsgewijs' onveranderd aanwezig. Zo kan een in aanvang gering verschil uitgroeien tot een zeer groot verschil dat operatief behandeld moet worden.


Heeft u gevonden wat u weten wilde, of blijven er toch nog vragen over?
Een E-consult, waarin u uw persoonlijke vragen kunt stellen, kan duidelijkheid en een oplossing van uw problemen brengen.
Kijk bij E-consult.