Beenlengteverschil veroorzaakt bekkenscheefstand.
De ruststand.

Vaak is een beenlengteverschil/ bekkenscheefstand de directe reden om in ruststand deze houding aan te nemen. Door een beenlengteverschil staat het bekken scheef, en daar passen we onbewust onze houding op aan.
Bekkenscheefstand kan ook een andere oorzaak hebben, onderzoek bij een gespecialiseerde therapeut is nodig om duidelijkheid te krijgen.
Rechts een korter been

Deze man zijn rechter been is korter.
Als hij tijdens het staan beide benen gestrekt zou houden staat hij scheef.
Onbewust weet hij dat, en even onbewust buigt hij vanuit zijn knie het linker been. Nu staat zijn bekken recht.
Voor het gevoel van deze man zakte niet alleen zijn bekken, maar ook zijn schouder. In een onbewuste reflexbeweging trekt hij zijn linker schouder op, waardoor deze weer hoger staat dan de rechter.
Dit houdinggedrag geeft veel lage rugpijn- schouder/nekpijn en hoofdpijn.
Het begint al in onze jeugd

We groeien "trapsgewijs" in onze jeugd. Het ene been soms wat meer of sneller dan het andere. Als we uitgegroeid zijn zou het wel heel toevallig zijn als beide benen op dat moment even lang zijn.
Kinderen volgen in hun groei via periodieke metingen, is heel belangrijk. In de puberteit kan een aanwezige scoliose zich enorm versterken.
Ook dit meisje voelt onbewust dat ze scheef staat. Ze tracht dit te corrigeren door haar rechter schouder op te trekken, waardoor daarna haar hoofd weer scheef staat. Ze trekt tot slot haar hoofd naar rechts om ook dat te corrigeren.
Zo kunnen ook kinderen last van hun benen- rug en nek hebben.